Mensen. Het gedrag van mensen. Waarom mensen dingen doen die ze doen. Ik vind het ongelooflijk interessant. Maar niet alleen het gedrag geeft veel informatie, ook de kleuren die gedragen worden zeggen veel. Ja, inderdaad, je leest het goed: kleuren. Dit is geen typefout. Kleuren hebben impact en kunnen veel vertellen over de drager ervan.

Ik kijk al maanden met dubbele gevoelens naar nieuwszenders. Over het formeren van het nieuwe kabinet. Er valt van alles over te vinden. Het is in elk geval een flinke worsteling. 
Maar laat ik me eens beperken tot de kleuren die de coalitiepartners dragen. Als ik naar ze kijk (op de foto die in alle media te zien was), krijg ik het gevoel dat zij krachtige individuen zijn. Dat zij staan voor hun idealen. Niet per se mijn idealen, maar dat terzijde. Hoe kan het dat ik dat gevoel krijg? Hoe kan het dat zij zo krachtig op mij overkomen?

Het is vaak de kleding die een signaal aan de kijker geeft. Aan mij dus. En ook aan jou. De kleuren van de kleding onderstrepen dit gevoel nog eens extra.
Met kleuren kun je uitstralen wat jouw kracht is. Waar jij goed in bent. Wat jij wil laten zien aan de ander. Laten we daarom gaan kijken naar wat de kleuren van de formatiepartners kunnen vertellen. 

Eerst maar eens de vrouwen. Dilan draagt hier een donkerrode jumpsuit en het pak van Caroline is voornamelijk zwart. Twee kleuren die doel- en taakgerichtheid uitstralen. Zakelijke kleuren. Rood gaat vaak over ‘iets willen bereiken’. Iets in de wereld zetten. Het donkerrode van Dilan geeft aan dat het wel iets kwalitatief goeds moet zijn én gepast. Succes hebben kan heel belangrijk zijn voor haar.
Het zwart van Caroline staat voor wilskracht en actie. Op zichzelf staan, onafhankelijk zijn kan een grote rol voor haar spelen. Op haar zwarte pak draagt ze een sjaal. Met wit en een klein beetje geel. Daarmee straalt ze puurheid uit (wit) én graag gezien willen worden (geel). Hmmm, intrigerend…

Dan nu naar de mannen, zij dragen beide een bijna identieke kleur. Donkerblauw. Net als bij de dames staat deze zakelijke kleur voor structuur en leiderschap. Mensen die donkerblauwe kleding dragen stralen uit dat ze weten waar ze mee bezig zijn.
Beide ongeveer hetzelfde pak en toch onderscheiden ze zich. Door het dragen van een stropdas in een andere kleur. Daar word ik nieuwsgierig van.
Geert draagt een rode en Pieter een lichtblauwe. Rood is een kleur die zorgt voor actie en snel een beetje! De lichtblauwe kleur van Pieter laat zien dat hij mensen wil inspireren. Met de zaken op een rijtje.

Vier mensen, op het eerste oog zo verschillend van elkaar. Ieder een eigen idee. Een eigen visie. Wat ik me afvraag is hoe het zit met de onderlinge verbinding.
Vinden zij elkaar ergens? Als zij niet met elkaar verbonden zijn, hoe kunnen ze zich dan verbinden met ons? Met het ‘volk’?

Het interessante van kleuren is, dat ze een tegenhanger hebben. Om in evenwicht te blijven. Zet je je kracht te veel in, dan wordt het je valkuil. Dan neemt je kracht juist af.
Als Dilan bijvoorbeeld wat meer groen zou dragen, dan spreekt ze haar samenwerkende krachten aan als een echt mensenmens.
En wanneer Caroline wat meer roze aan haar kleding zou toevoegen, dan laat ze haar kracht echt shinen. Door liefdevol begrip voor de ander wat meer op de voorgrond te zetten.
En als Geert en Pieter een oranje stropdas zouden dragen, dan laten zij zien dat ze een goede sfeer kunnen brengen door humor en enthousiasme.

Ja, als ze dát een beetje meer zouden doen. Zouden ze dan verbinding kunnen krijgen met elkaar? Verbinding met ons? Het lijkt me meer dan de moeite waard!

Wil jij ook weten wat kleuren met jou doen?
Wat jij uitstraalt met jouw kleuren? In verbinding komen met jezelf en de ander?

Kom in gesprek met Karin!

Schrijf je in voor de gratis webinar op 18 juni. Dan gaan we het hebben over kleuren. Over wat kleur doet met mensen. En met jou!

Mail mij of ga naar mijn site om je aan te melden.
Maar let op: er is plaats voor maximaal 10 mensen.
Dus wees er snel bij!